Arkistot kuukauden mukaan: marraskuu 2013

Purku etenee – yllätyksiä yllätyksien peräänLattioiden purkaminen on nyt jatkunut reilun viikon ajan, ja pinta-alasta noin puolet on saatu purettua. Onneksi huoneiden lattiassa on päällimmäisen betonilaatan alla styroksia ja hienoa hiekkaa. Tämä saa aikaan pehmeän pomppuefektin, jonka avulla on helppo rikkoa oikeilla välineillä betonilaatta noin A3-arkin kokoisiksi palasiksi ja ulos jätelavalle.

valimaenranta20112013a

valimaenranta20112013b

valimaenranta20112013c

Olohuoneen, keittiön, käytävän ja kahden makuuhuoneen lattioiden purkamisen jälkeen vuorossa on nyt alakerran vessa, jonka paikkaa samalla hieman muutetaan. Uudet lattiat tehdään siis täysin puhtaalta pöydältä siten, että tasotteen päälle tulee uretaanilevy sekä sen päälle lattialämmityksen putket ja kipsivalu.

valimaenranta25112013c

valimaenranta25112013b

Tässä vaiheessa voin vain olla tyytyväinen päätökseen siitä, että pelkän olohuoneen, eteisen ja käytävän lisäksi kaikki muutkin lattiat revitään kokonaan auki ja rakennetaan täysin uusiksi. Vain siten voimme jatkossa olla varmoja, ettei lattian alla vaani jotain epämiellyttävää yllätystä. Samalla voimme helpommin vaihtaa vanhat ja kuluneet valurautaputket uusiin muovisiin putkiin.

Kuten remontissa aina, myös tässä tapauksessa yllätykset ovat seuranneet toisiaan, eivätkä ne aina ole olleet positiivisia. Tänään eräs remonttimiehistä kertoi, että perjantaina sateen aikana etuoven edustalla olevan katoksen katosta satoi vettä. Siis katon läpi. Perkele. Talon myyjä ja naapuri sattuivat olemaan sopivasti paikalla, ja menimme yhdessä välikaton sisään tarkastamaan tilannetta. Sieltä löytyikin reikä, eli rikkinäinen kattotiili. Talven lumikuorma oli rikkonut lumiesteen ja samalla siirtänyt kattotiiliä ja rikkonut niistä yhden kokonaan. Onneksi kyseessä on melko nopea korjaustyö, mutta jotain ylimääräistä toki sekin. Hyvä, että asia huomattiin nyt, ja että ongelman syy paikallistettiin ja korjauksesta päätettiin. Näin asioiden pitääkin edetä.

valimaenranta25112013e

valimaenranta25112013d

valimaenranta25112013a

Purkutyöt alkoivat – sedulatapettia ja villapölyäDay 1. Purkumiehet saapuivat töihin minuutilleen kello 08.00 ja pienen tutkiskelun jälkeen hommat alkoivat. Kovin pitkään ei mennyt, kun remontti alkoi parvekkeen oven edestä, josta ryhdyttiin purkamaan parkettia. Näky oli positiivinen, sillä lattia ja villat olivat kuivia ja puhtaita. Parketti oli tosin hakattu kiinni tavallista tiukemmin, joten moottorisahasta huolimatta se ei suostunut lähtemään manalan majoille kovin helposti. Raaka voima kuitenkin auttoi, ja ensimmäisen päivän jälkeen parketti oli irrotettu olohuoneen alalta.

villakuusiranta18112013a

Day 2. Maanantaina hommat jatkuivat, ja kuormalavalle lähtivät koolaukset ja villat. Ilma oli sakeana villapölyä, kun miehet viuhtoivat menemään. Villojen seasta löytyi jostain ihmeen syystä tupakannatsoja ja röökiaskeja. Rakentaminen ei ole aikoinaan ollut kovin ammattimaista hommaa.

Alimmainen betonilaatta oli jostain syystä melko epätasaista, joten siihen tarvitaan todennäköisesti jonkinlainen ylimääräinen tasote ennen uretaanilevyjen asentamista. Kuvissa näkyvät patterit ja niiden putkistot lähtevät omille teilleen heti kun saadaan putkimies paikalle katkaisemaan niistä vesi. Kiirettä ei ole, sillä ennen sitä täytyy saada vielä kaikista muistakin alakerran huoneista lattia purettua. Se ei tosin ole yhtä nopea projekti kuin olohuone, sillä  muissa lattioissa on betoni-hiekka-styroksi-betoni -yhdistelmä.

villakuusiranta18112013f

villakuusiranta18112013e

villakuusiranta18112013d

Erään makuuhuoneen kaapin takaa paljastui yllättäen vuonna 1968 asennettu tapetti, joka oli kiiltävää muovia ja samettia aivan kuin esimerkiksi seduloissa yhä tänäkin päivänä. Näin ne sisustuksen trendit kiertävät kehää vuosikymmenestä toiseen. Nyt, noin 45 vuotta myöhemmin, tuo tapetti olisi taas kuuminta settiä. Ei tosin tässä asunnossa.

Vanhaa takkaa uusittiin vuonna 2009, kun taloon rakennettiin yläkerta. Silloin siihen asennettiin muun muassa takkasydän. Päivittämisestä huolimatta tyyli on auttamattomasti vanhentunut, joten takka on lattian kanssa samalla purkulistalla. Tilalle tulee jokin toinen tulisija, eli käytännössä varaava takka, design-takka tai kenties jopa kamiina. Aika näyttää.

villakuusiranta18112013c

villakuusiranta18112013b

Nyt se alkaa – remonttimiehet saapuvat aamullaPitkä prosessi on saatu viimein siihen vaiheeseen, että remontin valmistelu on loppusuoralla ja on aika ryhtyä toimeen. Ensimmäiset työmiehet saapuvat työmaalle huomenna aamulla kello 08.00 ja ryhtyvät ensimmäiseksi purkamaan lattioita.

Haluamme olla varmoja, että lattian alapuoliset rakenteet ovat varmasti kunnossa muuttopäivänä, joten lattiat puretaan nyt koko talosta aina alimmaiseen betonilaattaan saakka. Kun lattiat tehdään koko talossa kokonaan uusiksi, niin tehdään sitten kerralla kuntoon, ettei jatkossa tarvitse arvailla, että jäikö lattian alle jotain ikäviä yllätyksiä. Siksi täysremonttiin sisältyy myös LVI-osaston uusiminen.

Lattian avaamisen yhteydessä päästään käsiksi lattian alle kulkevaan putkistoon ja tarkistetaan niiden kunto. Putket ja viemärit kaipaavat todennäköisesti hieman päivitystä, ja valurautaputket vaihdetaan näillä näkymin uusiin muovisiin. Avatussa lattiassa on muutenkin hyvä vetää nyt esimerkiksi uusia sähkökaapeleita tai tehdä muuta tarvittavaa päivitystä.

Lattian purkamisen jälkeen tilalle asennetaan tiiviit SPU-uretaanilevyt, joiden päälle valetaan betonin sijaan kipsipinta. Kipsin sisällä puolestaan kulkevat pian lattialämmityksen putket. Viimeistään ensi keväänä on tarkoitus siirtyä maalämpöön, joten sitä varten tehdään jo nyt kaikki valmiiksi. Uretaanin alle laitetaan lisäksi todennäköisesti jonkinlainen ilmaa läpäisemätön pinta radonin varalta.

Alunperin lattiapinnan valu oli määrä tehdä betonista, mutta sen viiden viikon kuivumisaika on turhan pitkä tässä tapauksessa. Kipsin päällä päästään jatkamaan töitä jo muutamassa päivässä, mikä tuo kalliimman materiaalin hintaa osittain takaisin ajan säästönä. Lattialämmityksen myötä päästään eroon myös nykyisistä pattereista ja niiden putkistoista. Myöhemmin tehtävä maalämpö toimii muutenkin lattialämmityksen kanssa paremmin kuin patterilämmitys.

Toimenpidelupa olohuoneen ikkunan korotukselle ja sisäportaikon rakentamiselle on parhaillaan vireillä, ja vastausta siihen odotetaan parissa viikossa. Uutta keittiötä kävimme katsastamassa eilen, ja ehdotuksia odotellaan vielä tänään.