Eilen sain yötä myöden purettua lupaamani aikataulun mukaisesti kahden kerroksen välistä välikattoa sen verran, että tänään päästiin jo varsinaiseen asiaan. Tarkoituksena on nimittäin poistaa olohuoneen kohdalta kokonaan kahden kerroksen välinen kattorakennelma, jotta olohuoneen huonekorkeudeksi saadaan kahden kerroksen verran, eli 5,5 metriä. Yksi vaihtoehto olisi ollut tehdä kattoon ainoastaan reikä kierreportaille, mutta erinäisten seikkojen perusteella päädyimme lopulta tähän ”hieman” työläämpään ratkaisuun.
Yläkerran ja katon kattokehät poistetaan olohuoneen kohdalta, joten kantavuus täytyy säilyttää toisella tavalla. Rakennesuunnittelija sai nyt tehtyä tarkat laskelmansa valmiiksi, ja niiden mukaan käynnistettiin tänään hommat. Olohuoneen ikkunanpuoleinen seinänpätkä vahvistetaan moninkertaisesti samoin kuin huoneen toisella puolella oleva toisen kerroksen seinä. Kerron niistä myöhemmin hieman tarkemmin. Meille oli nyt onnenpotku, että talon läpi kulkeva kantava metallipalkki sijaitsee kerrosten välissä juuri suuremman vahvistettavan seinän alapuolella. Palkki kantaa seinän vahvistukset ja tekee siitä lähes pomminkestävän, kun vahvistaminen on lopulta valmis. Tänään oli kuitenkin vuorossa vasta kattorakenteiden vahvistaminen.
Katossa oleviin kattokehien yläosiin kiinnitettiin nyt massiiviset kahdeksanmetriset kertopuupalkit, jotka jatkuvat seinässä olevasta kertopuupalkista aina harjalle saakka pitäen katon paikallaan tilanteessa kuin tilanteessa. Toiselle puolelle kattokehää tulee kokonainen palkki ja toiselle taas kaksi puolikasta, jotka kiinnitetään kokonaiseen. Väliin jää vielä vuodelta 2009 peräisin oleva kattokehä, joten puuta piisaa. Yhdessä seinien vahvistamisen kanssa ne muodostavat jatkossa yhdistelmän, joka kestää vaikka hirmumyrskyn.
Meillä kävi hyvä tuuri, kun ulkoa räystään alta saatiin irrotettua pari lautaa, ja siten syntyneestä aukosta kertopuupalkit saatiin ujutettua sisään lähes suoraan oikeille paikoilleen. Ilman tuota aukkoa meillä olisi ollut matkassa ”pari muuttujaa”, kun palkit olisi joka tapauksessa täytynyt saada jotenkin kattoon. Olin itsekin nyt mukana hands on -meiningissä, sillä minusta omakotiasujan on erittäin tärkeä tietää tarkkaan miten talo on rakennettu ja remontoitu. Samalla siinä oppii paljon lisää esimerkiksi kantavuuksista ja erilaisten puurakenteiden käyttäytymisestä.